Salât

Namaz salattır.
Salat'in kelime karşılığı; Anmak,hatırlamaktır.

Yani Allah'ı anmak namaz kılmaktır. O'nu Anımsadığınız da O'da sizi Anımsar.
Asıl gaye zaten Anımsanmak içindir. Bu hatırlamanın kıyam, ruku, secde, tahiyat gibi kişiyi daha kolay konsantre edecek duruş şekilleri de bulunmaktadır. 
Durum böyle iken Allah Resulunden 10 yıl sonra, derken nice 10 yıllar 100 yıl olmuş,nice yüzyıllar 1000 yıl olmuş başka bir şeye dönüştürülmüştür. Orjinali salat olan şey "namaz" isimli başka bir isim verilmiş, çok çeşitli kurallar konulmuş, yasaklar eklemiştir.

Nihayet çok önemli bir tapınma metodu olarak hayatlarımıza girmiştir. "Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin."33:56

"Allah ve melekeleri Peygambere namaz kılıyorlar." Eğer namaz tapınma metotlarından olsaydı Allah peygambere tapar mıydı .(Haşa)

Yani ayet diyor ki Allah ve melekler peygamberi anımsıyor,onu düşünüyor,sizde aynısını yapın..

Salat kavramını ritüel olarak okumak, dini bir ayin olarak anlamak çok vahim bir durumdur. Bir düşünme, bir anış, bir hatırlama biçimidir.

Secde de, rukuda, tahiyatta ve hayatın her alanında yaşanacak ve yaşanılası bir haldir. Abdest ile oluşan durum daha anmaları daha uzun devam ettirebilir. Secde ve ruku ne yaptığınızı size hatırlatır. İnsan her daim namazda olabilir. Ve namazı (Allah'ı anmayı, düşünmeyi, hatırlamayı) hiç bir şekilde yasaklayamazsınız.

Gusül abdesti ile salat hali çok daha kesinlik kazanır. Cinsel iştahın yükü salatı/anmayı/düşünmeyi zayıflatır. Su ile oluşan muahbbet enerjinizi ziyade eder. Böylece derin bir huşuya, derin bir salata yelken açabilirsiniz. Salatı yani namaz dediğimiz şeyi sadece seccadeye, günde 5 defaya mahkum etmek günün geriye kalan 23 saatini namazsız geçirmeye mahkum etmektir.

Seccadeye hapsedilen Allah inancı hayatın içinde olmalıdır. Kuşlardan, böceklere, çocuklardan yetişkinlere kadar gördüğünüz, hissettiğiniz her nokta size salat edilmiş anlar olarak dönmelidir.

Adem Korkmaz