Haydi Salat'a

Nerede olursaniz olun, O, sizinle beraberdir. Allah yaptiklarinizi gorur."57:4

İster tuvalette ol,ister camide. Allah her dem senin iledir.. Hangi halde olursan ol senden bir an bile ayrı,uzak değildir.

Onu anmaya başladığında O'da seni anar. "Şu halde beni anın ki ben de sizi anayım.."2:152

Bu anmak ifadesi Kur'an da "SALAT" olarak zikredilmiştir. "O müttakîler ki.. salatı(namazı) da doğruca eda ederler.."2:3

Bu durumun adı Kur'an da salat olarak yer edinirken, farslar "namaz" adını vermişlerdir. Daha sonra bizim Türkler Kur'andan salat kelimesini değilde nasılsa hala anlayamadığım şekilde bu "namaz" kelimesini almıştır. Ezan okunurken "haydi salata" camiye girince "haydi namaza" olmuştur.

Peşi sıra bir çok kural, kaide yerleştirilmiş bir çeşit tapınma olayına dönüştürülmüştür. Orijinal mana " Kul Allah'ı anar ki böylece Allah da kulu anar" amaç hasıl olur. Bunu değiştirilmiş kelimelerle anlatalım. Kullar Allah'a namaz kılınca,Allah da kullara namaz kılar.Okuduğunuz gibi bir çok izah edilmesi gereken nokta ortaya çıkıyor. "Muhakkak Allah ve melekleri Peygamber'e salât ederler."33:56

Yani Allah ve Melekler nebiyi anıyorlar,anımsıyorlar.. Salat yani anımsamak; Okuduğunuz gibi anımsamaktır.Ve bu ANma hakkı verilerek yapılmalıdır.

Kurallar,yasalar,kaideler salatı yolundan çıkartabilir. Öyle ki; Nerede yanlış yaptım,şu harf doğru çıktımı,ayaklarımın arasında ki mesafe tam mı,abdestim var mı gibi çok çeşitli kaide anımsamayı eksik bırakır.Tutun ki tüm bunları aşınca; Allah yerine bankada ki para,borçlar,işler,çalışanlar ve hasıl türlü türlü sorunları anımsamaya başladığınızda onlar da sizi anımsar.Ve bir türlü sıratı müstakim üzerinde kurulu şeytanı geçemezsiniz.
Bir yolu var. O da: Ne söylediğiniz bilmekten geçer. Böylece bilinç ikinci bir şeyi aynı anda düşünemez. Dilinizden çıkan kelimelere konsantre olur.Doğru an ve doğru frekansa geçtiğinizde Allah ile konuştuğunuzu fark edersiniz.
Kur'an okumak zaten Allah ile konuşmak değil midir. Konuşma taklidi yapmak veya konuşmak.Karar sizindir.

Alışkanlığa bağlanan ve adını namaz koyulan standart davranışlarla nasıl aşılsın.Alışkan kördür.Alışkan fark etmez.Beden standart davranışları sergilerken bilince düşüneceği doğru kelimeleri vermezseniz onu namaza getiremezsiniz..O kelimeler "Rahman ve Rahim Olan Allah'ın adı ile " ifadesi ile başlayan ve anlaşılan Kur'an ayetleridir.

Tutun ki bilinç bu kelimelerin işaret ettiği manalara yöneldiğinde gerçekten salat miraca dönüşme fırsatı elde eder.

Adem Korkmaz